Lichtplan

  • Lichtplan + installatie
  • Gratis parkeren
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Winkel / showroom
  • Familiebedrijf

De juiste verlichting op de juiste plek

Bij het inrichten van uw huis denkt u misschien niet gelijk aan het maken van een lichtplan. De meeste mensen gaan in hun hoofd gelijk aan de slag met verf, behang, vloeren en meubels, terwijl de toegevoegde waarde van verlichting over het hoofd gezien wordt. Dat is jammer, want verlichting bepaalt de functionaliteit, sfeer en uitstraling van uw ruimte. Het is dan ook belangrijk goed na te denken hoe en waarmee u uw huis wil verlichten. Wilt u optimaal omgaan met verlichting? Maak dan een lichtplan! Er is een aantal basisprincipes wat betreft verlichting. In welke ruimte wordt de verlichting gebruikt? Wat is de functie? Welke sfeer en uitstraling moet het licht geven? En waarmee verlicht u uw ruimte? We vertellen u hieronder meer over de basisprincipes. Wilt u persoonlijk advies? Vraag dan de deskundige medewerkers van Het Lichtpunt om advies of laat ons een lichtplan maken dat voldoet aan al uw wensen.

Lichtplan

Voor welke ruimte is het lichtplan?

In een lichtplan werkt u de opzet van de verlichting in uw huis uit. Het lichtplan brengt uw ideeën tot leven. Zo krijgt u een goed beeld van elke uitwerking uw ideeën hebben in een ruimte en op uw interieur. Wanneer u een lichtplan wil maken voor een bepaalde ruimte, is het belangrijk goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Slapen, koken, relaxen, werken, douchen of een bad nemen, televisie kijken, lezen?

Ook de plekken waar het licht komt zijn van belang. Gaat u een huis bouwen of verbouwen? Dan is het handig voor de (ver)bouw een lichtplan te maken. Zo voorkomt u dat uw met aansluitpunten zit die u niet kunt gebruiken en dat u aansluitpunten mist op plekken waar u ze graag had willen hebben.

Welke functie heeft het lichtplan?

Bij het maken van een lichtplan is het belangrijk om de vraag te stellen wie er van de ruimte gebruik gaat maken en wat die persoon in die ruimte wil gaan doen. Het gewenste licht verschilt immers van ruimte tot ruimte en van persoon tot persoon. De een wil licht om goed te kunnen zien, de ander is juist op zoek naar licht dat meer sfeer geeft. In uw slaapkamer wilt u bijvoorbeeld niet het felle licht dat u in uw kantoor nodig heb. Omgekeerd is sfeerlicht in een kantoor weer heel onhandig. Wilt u weten wat er voor een mogelijkheden zijn op dit vlak? Vraag dan voor uw lichtplan persoonlijk advies aan onze medewerkers.

Welke sfeer en uitstraling wilt u in uw huis?

Licht bepaalt voor een belangrijk gedeelte de sfeer in uw huis. Zo is er direct en indirect licht, accentlicht en diffuus licht. Wanneer u een lichtplan wil maken is het daarom belangrijk voor ogen te houden wat voor een sfeer u in de te verlichten ruimte wil hebben. Wilt u licht dat rustig aan uw ogen is en het daglicht benadert? Wilt u sfeer geven aan de hele ruimte of wilt u juist bepaalde accenten als een schilderij uitlichten? Of wilt u licht dat vooral functioneel is en waarbij u goed kunt werken? Door een schets te maken van de ruimte en aan te geven op welke plekken u licht nodig heeft en wat voor een licht dat dan zou moeten zijn, maakt u een duidelijk overzicht voor uw lichtplan.

Waarmee wilt u uw huis verlichten?

Bij het verlichten van uw huis is het belangrijk voor ogen te hebben hoe en waarmee u uw huis wil verlichten. Een lichtplan maken begint bij de basisverlichting, die vaak bestaat uit hanglampen en plafondlampen. Deze kunt u vervolgens aanvullen met sfeerverlichting. Denk hierbij aan vloerlampen, wandlampen of tafellampen. Voor de functionele verlichting gebruikt u bijvoorbeeld leeslampen. Met accentverlichting kunt u een object of plek uitlichten en hierop de aandacht vestigen. Denk hierbij aan een kunstwerk of bouwkundig detail. Tenslotte is het uiterlijk van uw lamp belangrijk. Lampenkappen van stof geven een heel andere sfeer dan lampen met metaal of een ander materiaal. Uiteraard is het belangrijk dat het uiterlijk van de lamp bij de ruimte, sfeer en vooral uw persoonlijke wensen past.

Voordelen van een lichtplan laten maken

Bij Het Lichtpunt hebben we een ruim assortiment, waar u de lampen van uw keuze vast zult vinden. Heeft u een mooie lamp gevonden, maar twijfelt u of deze past in uw lichtplan, dan kunt u advies vragen aan een van onze deskundige medewerkers. Kunt u bij het maken van uw lichtplan wel wat hulp gebruiken? De experts van Het Lichtpunt helpen u hier graag bij. Wanneer u kiest voor onze verlichtingsspeciaalzaak om uw lichtplan te laten maken, kunt u rekenen op de volgende voordelen:

  • Complete verzorging: lichtplan én installatie
  • Gratis parkeren
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Lampenwinkel met een eigen showroom
  • Persoonlijke service die past bij een familiebedrijf

Contact met de verlichtingsexpert

Wilt u een lichtplan laten maken en kunt u de vakkundige blik van een verlichtingsexpert gebruiken? De verlichtingsadviseurs van Het Lichtpunt hebben veel ervaring in het creëren van de juiste sfeer in een ruimte door middel van verlichting. Wij adviseren u graag. U bereikt ons telefonisch op 020 659 3308, per e-mail via info@hetlichtpunt.com of via het contactformulier op onze website. Of kom langs in onze showroom in Badhoevedorp!